24.06.2016

Прашање од новинска агенција МЕТА (20.06.2016) Во интерес на дневното информирање на новинската агенција „Мета“, Ве молиме за Ваша реакција и коментар во врска со вчерашното обраќање на лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски, кој меѓу другото рече дека Специјалното јавно обвинителство го изгубило својот кредибилитет, дејствува непрофесионално и работи под директива на СДСМ. Одговор од СЈО […]

More
17.06.2016

Прашања од Александар Димитриевски (13.06.2016) Во петокот и денеска имаше поголем број на одлуки на ОСС 1 по вашите барања од четвртокот а во врска со поголем број на ваши барања по неколку различни предмети. Во тој контекст, Ве молам за одговор на следниве прашања: 1. Дали СЈО ги дополни барањата за предметот „Тврдина“ согласно […]

More
16.06.2016

Во врска со прашањата од страна на неколку медиуми за предметот во јавноста познат како „Тврдина“, а со оглед дека од судот беа доставени две барања за доуредување на предлогот за определување на мерка притвор и предлогот за определување на мерки на претпазливост и имајќи предвид дека од страна на судот се отфрлени и предлогот […]

More
14.06.2016

     Специјалниот Јавен обвинител г-ѓа Катица Јанева беше говорник на работилницата на тема „ Зајакнување на отпорноста кон корупцијата и заробувањето на државата во Југоисточна Европа “ која се одржува денес, 14 јуни во Брисел, Белгија. Во фокусот на работилницата е размена на искуства во поглед на следење на имплементацијата на механизмите за борба против корупција, напредокот […]

More
14.06.2016

        Во текот на вчерашниот ден Јавното обвинителство за гонење на кривични дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на незаконското следење на комуникациите на официјалната интернет страна објави два интегрални дописи упатени до Основен Суд Скопје I Скопје, по повод барањата за доуредување на предлозите за притвор и мерки на претпазливост […]

More
13.06.2016

Во врска со прашањата од страна на неколку медиуми за предметот во јавноста познат како „Тврдина“, а со оглед дека од судот беа доставени две барања за доуредување на предлогот за определување на мерка притвор и предлогот за определување на мерки на претпазливост во предвидениот рок до судот се доставени два поднесоци кои во интегрална […]

More
10.06.2016

Прашања од новинска агенција Курир (04.06.2016)  1.Дали е точно дека јавниот обвинител Ленче Ристовска денес заминува на обука? – Доколку е точно, каде, колку време ќе трае обуката и колку чини истата? 2.По кој закон се исплаќаат платите и додатоците во СЈО? Колку во просек јавните обвинители во СЈО имаат прекувремена работа во делник, викенд […]

More
09.06.2016

Во врска со повеќето прашања доставени од страна на медиумите околу актуелните прашања во врска со работата на ова Јавно обвинителство Ве известуваме за следното: Во однос на постапувањето на ова Јавно обвинителство по донесување на Одлуките за поништување на Одлуките за помилување, донесени од страна на Претседателот на Република Македонија, Ве известуваме дека истите […]

More
03.06.2016

Денес во просториите на ова Јавно обвинителство се одржа прес конференција, на која изјава даде јавната обвинителка Ленче Ристоска, по што одговараше на новинарски прашања. Во продолжение ја пренесуваме изјавата. Денешната прес конференција на ова Јавно обвинителство е организирана со цел да ви дадеме одговор на прашањата што ни беа поставени. Воедно денешната прес конференција се […]

More