Специјалната јавна обвинителка зема учество на меѓународната конференција на тема “Справувањето на корупцијата и заробената држава во Југоисточна Европа”

Специјалниот јавен обвинител Катица Јанева денеска беше еден од говорниците на меѓународната конференција на тема „Спречување на корупцијата и заробената држава во Југоисточна Европа“ која се одржува во организација на македонскиот центар за меѓународна соработка (МЦМС) и центарот за изучување на демократијата (Цид) од Р. Бугарија. Целта на конференцијата беше отворање на дискусија за потребата […]

More
Неовластен упад во електронската пошта

Скопје, 29.09.2016 година – Со оглед дека повеќе медиуми изразија интерес за нашиот став во врска со објавеното видео на каналот youtube, а кое се однесува на нашата електронска пошта, Ве известуваме следното: Во текот на месец декември 2015 година беше извршен неовластен упад во нашата електронска пошта, по што од наша страна беа преземени […]

More
Поднесени предлози до Судот за случајот „Трезор“

Во текот на денешниот ден до Основниот суд Скопје 1 – Скопје, а во врска со истрагата во предметот „Трезор“ поднесен е предлог за определување на мерки за претпазливост за три осомничени лица, со кои е побарано од Судот да ги одземе патните исправи на овие лица. Воедно, за едно осомничено лице побарано е определување […]

More
Изјава од прес конференција

Денес ова Јавно обвинителство оддржа прес конференција. Во продолжение е изјавата на Јавната обвинителка Фатиме Фетаи, а јавната обвинителка Ленче Ристоска одговараше на новинарски прашања. Почитувани, согласно начелото на транспарентност на работењето на СЈО, но и како наша обврска пред Вас, денес ќе ви претставам еден нов случај кој го отвара ова обвинителство, а кој […]

More
Најава за прес конференција

27.09.2016, Скопје – На 28.09.2016 година со почеток во 10,00 часот во просториите на Јавното обвинителство за гонење на кривични дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на незаконското следење на комуникациите ќе се одржи прес конференција на која ќе биде презентирана новата истрага која носи работен назив „Трезор“.  

More
26.09.2016

Сопштение за јавност 26.09.2016 Скопје – „Нема повеќе да присуствувам на расправата на седниците на Комисијата за политички систем и односи меѓу заедниците поради работни обврски. Штом ќе биде закажана пленарна седница, се разбира дека ќе присуствувам на истата.“ изјави Специјалната јавна обвинителка Катица Јанева. Појаснуваме дека иако предмет на разгледување на седницата на Комисијата […]

More
23.09.2016

Соопштение за јавност 23.09.2016 Скопје – Јавното обвинителство за гонење на кривични дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на незаконското следење на комуникациите денеска повторно ги достави доказите до Основен суд Скопје 1 Скопје, а кои вчера беа вратени од судот со образложени причини кои се содржани во вчерашното соопштени од 22.09.2016 год. Воедно ова […]

More
22.09.2015

Соопштение за јавност 22.09.2016 Скопје – „Навистина ми е жал што поради мојата здравствена состојба морав да ја напуштам седницата на Комисијата за политички систем и односи меѓу заедниците и се извинувам на сите пратеници  што денес не сум во можност повеќе да присуствувам на седницата.“ – кажа специјалната јавна обвинителка Катица Јанева откако поради […]

More
22.09.2016

Соопштение за јавност 22.09.2016 Повторно доставени доказите во Основниот суд Скопје 1 Скопје   Скопје – Во врска со повеќе прашања кои беа упатени од медиумите за наш став и коментари во врска со поднесените обвиненија до Основниот суд Скопје 1 Скопје, Ве известуваме следното: Ова Јавно обвинителство повторно ќе ги достави доказите до Основниот суд […]

More