Случајот „Сопот“ поврзан со незаконското следење на комуникациите

29.11.2016, Скопје – Со оглед дека од страна на повеќе медиуми беше изразен интерес за предметот познат во јавноста како „Сопот“, Ве известуваме следното: Имено, како што и претходно појаснивме врз основа на јавно објавен разговор, побаран е предметот познат во јавноста како „Сопот“, а со цел да се произнесеме за нашата надлежност врз тој […]

More
Побарани дополнителни информации од телекомуникациски оператор

24.11.2016, Скопје – Со Решение на Кривичниот совет на Одделението за организиран криминал и корупција при Основниот суд Скопје 1 Скопје, уважена е несогласноста која судијата на претходна постапка ја дал во врска со нашето барање за издавање наредба за пребарување на компјутерски системи и компјутерски податоци. Во образложението Кривичниот совет наведува дека наредбата е […]

More
Побаран предметот познат во јавноста како „Сопот“

24.11.2016, Скопје – На ден 04.11.2016 година од наша страна до Основното јавно обвинителство за гонење на организиран криминал и корупција поднесено е барање за доставување на предметот познат во јавноста како „Сопот“. Предметот е побаран со цел да одлучиме дали овој предмет спаѓа во надлежноста на Специјалниот јавен обвинител, имајќи предвид јавно објавен разговор […]

More
Изјава од прес конференција

18.11.2016, Скопје – Денес ова Јавно обвинителство оддржа прес конференција. Во продолжение се изјавите на Јавната обвинителка Катица Јанева и на Јавната обвинителка Фатиме Фетаи, а јавната обвинителка Ленче Ристоска одговараше на новинарски прашања. Почитувани граѓани на Република Македонија ПОЧИТУВАНИ ПРЕТСТАВНИЦИ НА МЕДИУМИТЕ На почетокот на оваа прес конференција сакам да потсетам дека  на вчерашен […]

More
Најава за прес конференција

18.11.2016, Скопје – Денес со почеток во 11:00 часот во просториите на Јавното обвинителство за гонење на кривични дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на незаконското следење на комуникациите ќе се одржи прес конференција за новата истрага со назив Таргет.

More
Катица Јанева нема никаква поврзаност со политички партии

15.11.2016, Скопје – Во изминатиот период предмет на интерес на повеќе медиуми беа членската книшка на политичката партија СДСМ и уплатницата за наводна верификација на членство на кои беше испишано името и презимето Катица Јанева. „Се работи за невистинити документи. Јас никогаш ниту сум била член на политичката партија СДСМ, ниту пак сум извршила уплата […]

More