Изјава од прес конференција

28.02.2017, Скопје – Денес ова јавно обвинителство оддржа прес конференција. Во продолжение се изјавите на Јавната обвинителка Катица Јанева и Јавната обвинителка Фатиме Фетаи, а Јавната обвинителка Ленче Ристоска одговараше на новинарски прашања. Почитувани граѓани на Република Македонија, почитувани медиуми Дозволете да Ви се обратам на оваа прес конференција и да ја известам јавноста дека […]

More
Упатено барање до Академијата за судии и јавни обвинители

28.02.2017, Скопје – Денес ова Јавно обвинителство , упати барање до Академијата за судии и јавни обвинители „ Павел Шатев “ за продлабочување на соработката со Академијата во духот на законските одредби .  Интегралниот текст на барањето може да го презземете тука.

More
Обжалени одлуките за парични казни

27.02.2017, Скопје –„Денес до Основниот суд Скопје 1 Скопје поднесени се жалби против одлуката на Судот со која на мене и на јавниот обвинител Фатиме Фетаи ни беа изречени парични казни кои може да ги преземете тука и тука. Сметаме дека одлуката е незаконска, поради што го искористивме правото на жалба.“ – истакна денес Специјалната јавна обвинителка […]

More
Повредена тајноста на предистражна постапка

09.02.2017, Скопје – Во врска со предистражна постапка која се води во ова Јавно обвинителство, во СВР Охрид се повикани повеќе лица во својство на сведоци да дадат искази за околностите во врска со истата постапка. Согласно Кривичниот законик секој вид на влијание врз сведоците е кривично дело, а лицата кои се повикани како сведоци […]

More
Поднесена жалба против издвојување на доказите

03.02.2017, Скопје – Основниот суд Скопје 1 Скопје, постапувајќи по повод обвинителниот предлог на ова Јавно обвинителство за насилството во Општина Центар донесе решение за издвојување на дел од доказите предложени од ова Јавно обвинителство. Ја известуваме јавноста дека денес до Апелациониот суд Скопје е поднесена жалба на ваквото решение на Судот, поради суштествена повреда на […]

More