СПЕЦИЈАЛНИОТ ЈАВЕН ОБВИНИТЕЛ ЈАНЕВА УЧЕСТВУВАШЕ НА ДЕБАТА „ГО СЛЕДИМЕ ЛИ ПРИБЕ? КАКВО ОБВИНИТЕЛСТВО Ѝ Е ПОТРЕБНО НА МАКЕДОНИЈА “

Специјалниот јавен обвинител Катица Јанева синоќа учествуваше како еден од говорниците на „ЏЕФ“ – дебатата на тема „Го следиме ли Прибе? Какво обвинителство ѝ е потребно на Република Македонија на патот кон ЕУ“, организирана од невладината „Млади европски федералисти – Македонија“. Во рамки на темите кои беа дискутирани, Јанева особено се осврна на улогата и […]

More
КАТИЦА ЈАНЕВА НАЈДОБАР ГЛАВЕН ОБВИНИТЕЛ НА БАЛКАНОТ, СЈО НАЈДОБРО ОБВИНИТЕЛСТВО ВО ОВОЈ РЕГИОН

Мeѓународниот институт за блискоисточни и балкански студии (IFIMES) на Главниот обвинител на Специјалното јавно обвинителство на Република Македонија, Катица Јанева ѝ го додели високото признание „Најдобар главен обвинител на Балканот“, воедно, на Специјалното јавно обвинителство на Република Македонија (СЈО) му го додели високото признание „Најдобро обвинителство на Балканот“. Признанијата на Јанева ѝ се врачени на […]

More
ПРВА ПРАВОСИЛНА ПРЕСУДА

Ја известуваме јавноста дека во предметот „Таргет – Тврдина“ е раздвоена кривичната постапка за едно лице, за кое, врз основа на признание на вина, на ден 17. 11. 2017 година, е донесена пресуда. На обвинетото лице му е изречена алтернативана мерка – условна осуда за кривичното дело Помагање на сторител во извршено кривично дело. Предлогот […]

More
ВОВЕДЕН ГОВОР ЗА ПРЕДМЕТОТ “ТРУСТ”

Почитуван Суде, Во предметот поради кој сме денес тука, присутните физички и правни лица, обвинетите Сеад Кочан, Василије Авировиќ и Сафет Ватиќ, односно „ТРАНСМЕТ“, „СИЛЕКС НЕМЕТАЛИ“ и „ВАТО“, со кривичните дела кои им се ставаат на товар, ги повредиле индивидуалните и општествените правни добра на стопанскиот живот единствено заради нивно нелегално богатење, а на штета […]

More
ДЕМАНТ ВО ОДНОС НА ИНФОРМИРАЊЕТО НА ОДДЕЛНИ МЕДИУМИ

Во целост ги демантираме наводите  во текстови и прилози на одделни медиуми, според кои ова Јавно обвинителство незаконски постапило кога упатило барање до Судот во Гевгелија за издавање наредба за претрес. Имено, Апелациониот суд Скопје одлучил велешкиот суд да биде судот кој што ќе оцени дали извршениот претрес бил законски или не, така што сѐ […]

More
ПОСТАПКА ЗА УТВРДУВАЊЕ НА ОДГОВОРНОСТ НА СУДИЈА

До Советот за утврдување на факти и покренување на постапка за утврдување на одговорност за судија, ова Јавно обвинителство поднесе претставка за утврдување на одговорност на судијата Моника Бахчовановска, судија при Основниот суд Скопје I Скопје. Со претставката е побарано да се испита работатата на судијата од аспект на нестручно и несовесно вршење на судиската […]

More