ДЕМАНТ ВО ОДНОС НА ИНФОРМИРАЊЕТО НА ОДДЕЛНИ МЕДИУМИ

Во целост ги демантираме наводите  во текстови и прилози на одделни медиуми, според кои ова Јавно обвинителство незаконски постапило кога упатило барање до Судот во Гевгелија за издавање наредба за претрес. Имено, Апелациониот суд Скопје одлучил велешкиот суд да биде судот кој што ќе оцени дали извршениот претрес бил законски или не, така што сѐ […]

More
ПОСТАПКА ЗА УТВРДУВАЊЕ НА ОДГОВОРНОСТ НА СУДИЈА

До Советот за утврдување на факти и покренување на постапка за утврдување на одговорност за судија, ова Јавно обвинителство поднесе претставка за утврдување на одговорност на судијата Моника Бахчовановска, судија при Основниот суд Скопје I Скопје. Со претставката е побарано да се испита работатата на судијата од аспект на нестручно и несовесно вршење на судиската […]

More
ОБЈАВЕН ЧЕТВРТИОТ ШЕСТМЕСЕЧЕН ИЗВЕШТАЈ ЗА РАБОТАТА НА ОВА ЈАВНО ОБВИНИТЕЛСТВО

Четвртиот Извештај за работата на Јавното обвинителство за гонење на кривичните дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на незаконското следење на комуникациите денеска е доставен до Собранието на Република Македонија и до Советот на јавните обвинители на Република Македонија, согласно Законот за ова Обвинителство. Извештајот претставува преглед на работата на ова Јавно обвинителство во […]

More
Демант

24.03.2017,Скопје – Целосно ги демантираме наводите на повеќе медиуми дека ова Јавно обвинителство со својата работа прави притисок на медиумите и влијае на слободата на информирање. Појаснуваме дека пред ова Јавно обвинителство се водат истражни постапки за повеќе предмети во кои се опфатени лица кои се поврзани со дел од медиумите. Предмет на ваквите истражни постапки […]

More
Изјава од прес конференција

23.03.2017, Скопје – Денес ова јавно обвинителство оддржа прес конференција. Во продолжение се изјавите на Јавната обвинителка Катица Јанева и Јавната обвинителка Фатиме Фетаи, а Јавната обвинителка Ленче Ристоска одговараше на новинарски прашања. ПОЧИТУВАНИ ГРАЃАНИ НА РЕПУБЛИКА, ПОЧИТУВАНИ МЕДИУМИ Дозволете да Ви се обратам на оваа прес конференција која се однесува на отварање на финансиски […]

More
Реакција на соопштение на ВМРО-ДПМНЕ

16.03.2017, Скопје – Најостро ги демантираме наводите за поврзаност на ова Јавно обвинителство со Социјалдемократскиот сојуз на Македонија, искажани во денешното соопштение на ВМРО-ДПМНЕ. Во оваа прилика укажуваме дека ова Јавното обвинителство, како независна и професионална институција, е формирано со Закон за кој во Собранието на Република Македонија гласаа вкупно 111 пратеници, вклучително и пратениците од […]

More
Доставен третиот шестмесечен Извештај

15.03.2017, Скопје – До Советот на јавни обвинители и Собранието на РМ денес беше доставен третиот шестмесечен Извештај за работата на ова Јавно обвинителство. Извештајот е јавно објавен на нашата веб страна.

More
Доставена жалбата по повод решението за притвор

13.03.2017, Скопје – Денес до ова Јавно обвинителство беше доставена жалбата изјавена од одбраната против решението за определување мерка притвор за едно осомничено лице во случајот „Труст“. Ве известуваме дека во законскиот рок од 24 часа ќе биде поднесен одговор на жалба.

More
Реакција на коментари поврзани со изјава на Специјалната јавна обвинителка Катица Јанева

12.03.2017, Скопје – Со оглед дека во дел од медиумите се пројавија неточни толкувања на изјавата на Специјалната јавна обвинителка Катица Јанева, дадена по повод новинарско прашање поврзано со определувањето на притвор на еден од осомничените лица во случајот “Труст”, го појаснуваме следното: За фактот дека е донесена одлука по жалбата на ова Јавно обвинителство […]

More
Обжалено решение

03.03.2017, Скопје – Информираме дека ова Јавно обвинителство го обжали решението на судијата на претходна постапка  при Основниот Суд Скопје 1 за неизрекување на мерка притвор за првоосомниченото лице во предметот „Труст“. Воедно ги демантираме како целосно невистинити сите шпекулации во определени медиуми со кои се тврди дека обвинителката Фатиме Фетаи нема да биде дел […]

More